C´est la vie

Välkommen till mig!
C´est la vie är en plats där jag samlar inspiration, skriver om min vardag och ibland om butiken med samma namn.

Skriv gärna en hälsning innan du går så blir jag glad!

♥ Lina ♥

måndag 27 augusti 2012

{ David Batras inte så tråkiga indiska mat }


Ser fram emot denna nya kokbok i höst!










































Indisk mat är ju så gott så detta är en måste-ha-bok-i-mitt-kök. Redaktör och förläggare är Leila, Walter & Books. Så jag misstänker det är finfina bilder förutom Davids goda mat i den, eller vad tror ni?

(Update: Nu har jag köpt den. Rekommenderas verkligen! Bild tagen av mig)

lördag 25 augusti 2012

{ Det var engång en grusgång... 2 }





































Försommaren bjöd på en nästan obefintlig grusgång :) Lovade återkomma med hur det blev när det var klart...






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det blev så bra i några veckor, men så reste vi bort i fyra och jaa då fick jag börja om. haha
Så det kan gå!
 
(Bilderna tagna med mobilen.)

fredag 24 augusti 2012

{ Hallon }

 
 
 
 
Hallon har vi tänkt plantera sååå länge! Funderar febrilt på var i trädgården vi ska ha dem, och funderar lite till... Men det får gå fort! Snart msåte de ner i jorden, innan kylan kommer på riktigt.

(Bilden ovan är lånad från odla.nu och visar sorten Ottosson Preussen)

{ Snyggt på väggen }

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inspiration från fantastiska fotografen Andrew Bordwin!

tisdag 21 augusti 2012

{ Tillbaka i stan... }







































(Foto Sophia Callmer)


Nu är vi tillbaka! Sommaren går mot sitt slut, redan höst uppe i norr...
Sommaren gick bara så fort! Med långresa och lata dar i sommartorpet och en massa fixande i vår trädgård hemma i stan... vi har lyckats ha fint väder nästan hela tiden, tur att vi var på resa när det var som kallast och tråkigast i huvudstaden.
Skolan har börjat och prins N har börjat i förskoleklass i den stora skolan där storasyster går. Så fort tiden går, redan i skolan bägge två... Uj!

Vardagen är här. Men jag försöker behålla sommarkänslan och inte jaga upp mig över att man ska jobba och barn lämnas och hämtas och all tristess som kan bli... roar mig med att baka idag med barnen och ikväll blir det visst sol igen - så en grill kanske? Har planterat lite växter på verandan och inhandlat en jättefin rödrandig markis på blocket :)

Jag älskar att göra saft. finns nåt godare än saft och sylt man gjort hemma?!
Har ingen egen Fläder till min stora sorg... men har kokat både jordgubbsaft och svarta vinbär i sommar, upphällda på vackra glasflaskor...

”Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo”, lyder ett danskt talesätt: ”Där fläder ej vill gro, kan människan inte bo”. Litet reportage om Fläder här...

//Lina

{ Kardemummaknyten }

Underbara Kardemummaknyten























Det här behöver du:

1
msk svarta kardemummakärnor
1 st ekologiskt ägg
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
10-12 dl vetemjöl special

Fyllning:

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk  malen kanel
sockerlag till pensling (2 delar socker/ 1 del vatten)
1 msk svarta kardemumma kärnor
1 dl strösocker

To do:
1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
5. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock.
6. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna.
7. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
8. Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor.
9. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper.
10. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft.
11. Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.
12. Pensla bullarna med sockerlag och strö över fint krossad kardemumma blandat med strösocker.

Dessa bullar bakas ofta här hemma, ibland som knyten och ibland som vanliga bullar och receptet lärde jag mig från Leila såklart.

(bild lånad från tv4.se)