C´est la vie

Välkommen till mig!
C´est la vie är en plats där jag samlar inspiration, skriver om min vardag och ibland om butiken med samma namn.

Skriv gärna en hälsning innan du går så blir jag glad!

♥ Lina ♥

fredag 23 december 2011

{ Something stupid }



GOD JUL alla fina, nu tar vi lite ledigt. Hoppas snön snart kommer tillbaks :)

onsdag 21 december 2011

{ Snygga kakor }


(Bilder hittade via Proforma)

Så himla fina dekorerade pepparkakor!
Nu är det snart jul. Hoppas ni hinner med att baka och pyssla. Här är granen är klädd i rosa kulor och vita änglar och annat smått.Och hjärtaljusstakarna lyser så fint här. Så mycket mera pynt blir det inte här hemma.
Vi bara väntar på tomten nu.

Kram / Lina

torsdag 15 december 2011

{ Stilfullt hem - Alvhem }






Vitt hem från Alvhem. Snyggt!

{ Aaaaamazing film - Little Great Athens }




Athens I The Little Great City from emmanouil papadopoulos on Vimeo.

Jag slukar allt om foto just nu eftersom jag själv går en utbildning.
Denna film är otroligt fin! (Om du vill se den större klicka på bilden och få upp pilarna som pekar mot hörnen så får du fullskärm)

Ha en härlig dag! Äntligen vitt på taken och i gräset :)

Kram / Lina




tisdag 13 december 2011

{ D.I.Y. stars }



Underbara fina stjärnor kan du göra själv. Kika in hos Home by Linn... och prova själv :)

måndag 12 december 2011

{ Sommarens GreenGate }








{ American style - här bakas det flitigt }



















Kära maken M är i USA och jobbar hela veckan. Imorgon på Lucia kommer lilla söta A´s kompis hit och vi ska baka. Inte bara pepparkakor.
Vi har blåbär kvar i frysen och jag gillar blåbärspaj även på vintern!
Den här är smaskens det lovar jag!

1 paj/ 6 portioner

Blåbärssmulpaj med vallmo

Smuldeg
250 g kallt smör
1 1/2 dl råsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl blå vallmofrön
3 dl havregryn
Fyllning
1 1/2 liter frysta blåbär
1 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
Vaniljglass till servering

Sätt ugnen på 200 grader.
Tärna smöret i små bitar och nyp ihop det med råsocker och vetemjöl tills det blir till en smulig deg. Blanda försiktigt i vallmofrön och havregryn utan att grynen går sönder för mycket. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl och häll fyllningen i botten av en eldfast form eller gjutjärnspanna.
Strö smuldegen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Servera blåbärssmulpajen varm med mjuk vaniljglass.

(Foton lånade av leila.se)

fredag 9 december 2011

{ Baka chokladkolapaj }


Snön var tillfällig. Regnet står som spön i backen här.
Jag är förkyld och har en stukad fot som värker. Morr.

Nu ska här bakas och på radion är det världens bästa program med Magnus Uggla!
Recept och bild från leila.se

1 paj

Supergod chokladkolapaj med kardemumma

Mördegsbotten

  • 75 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 1 ekologiskt äggula
  • 1 msk kallt vatten

Kolafyllning

  • 450 g mörk kvalitetschoklad 70%
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 färsk vaniljstång
  • 1/4 tsk kardemummakärnor
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 100 ml (2 tuber) flytande glykos

  • 3 nävar blandade nötter (sötmandel, pistage, val-och pekannötter)
  • ½ dl guld non stop eller silverkulor
  • ½ dl torkade tranbär

  • Lättvispad grädde till servering

Mördegsbotten

  1. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägg och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vattnet.
  3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen och klä en avlång räfflad pajform, 9 x 33 cm med degen (eller en rund pajform, 24 cm i diameter).
  6. Nagga mördegen med en gaffel. Tryck fast aluminiumfolie på pajkanten så den inte sjunker ner under gräddningen.
  7. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills färgen är gyllene. Låt svalna.

Kolafyllning

  1. Smält chokladen tillsammans med grädden i ett vattenbad (i en bunke över lite kokande vatten).
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
  3. Koka strösocker, vatten, glykos, vaniljstång med frön och kardemumma under cirka 6 minuter i en stor tjockbottnad kastrull.
  4. Rör ner chokladgrädden och fortsätt koka i 10-13 minuter under konstant vispning tills smeten tjocknar och känns trög.
  5. Plocka ur vaniljstången och blanda ner lite nötter i smeten.
  6. Fyll det omedelbart det gräddade pajskalet med kolasmeten. Strö resterande nötter, garnera gärna med guldnonstop och tranbär och låt stelna i kyl.
  7. Servera pajen rumstempererad i smala bitar med lättvispad grädde.


Trevlig helg!

Kram / Lina

onsdag 7 december 2011

{ Gårdsbutiken öppen idag }


Så stängde jag butiken för idag. Tack alla mammalediga som kikar förbi! Ni har så gulliga bebisar :)
Nu rear vi ut julens betong, kika in på nätet!
Åh så synd inte morgonens snö låg kvar.
Men det var mysigt ändå idag. Inte lika mysigt som när min kusin var här och sålde nygräddade kakor och vi bjöd på glögg, men nästan :)

Nästa gång öppnar jag på måndag kl 11-12 för dig som har vägarna förbi kring lunch. Nu sak jag på pysselkväll i lilla söta A's klass.

Ha en fin kväll!

Kram / Lina


tisdag 6 december 2011

{ Dofter i advent }



Åh vad gott det luktar hemma med hyacinter och glögg till vännerna.

(Vas eller stormlykta i fattigmanssilver på fot. Finns i butiken)

torsdag 1 december 2011

{ Julinspiration och D.I.Y foto-julkrans}



Bild och idé från Country Living

Inspiration i lantlig stil. Så himla vackert mörkt skåp med krans och såna där vackra renar vill jag ha på min kakelugn...

Gör en egen krans av foton.
Blanda en mix av fina kort du tagit i både svartvittt och färg. Fäst dem på en ståltråd du böjt till en ring. Voilà - en julkrans!
Funkar finemang med vackra vykort också!

Ha en fin dag!

Kram / Lina