C´est la vie

Välkommen till mig!
C´est la vie är en plats där jag samlar inspiration, skriver om min vardag och ibland om butiken med samma namn.

Skriv gärna en hälsning innan du går så blir jag glad!

♥ Lina ♥

fredag 9 december 2011

{ Baka chokladkolapaj }


Snön var tillfällig. Regnet står som spön i backen här.
Jag är förkyld och har en stukad fot som värker. Morr.

Nu ska här bakas och på radion är det världens bästa program med Magnus Uggla!
Recept och bild från leila.se

1 paj

Supergod chokladkolapaj med kardemumma

Mördegsbotten

  • 75 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 1 ekologiskt äggula
  • 1 msk kallt vatten

Kolafyllning

  • 450 g mörk kvalitetschoklad 70%
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 färsk vaniljstång
  • 1/4 tsk kardemummakärnor
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 100 ml (2 tuber) flytande glykos

  • 3 nävar blandade nötter (sötmandel, pistage, val-och pekannötter)
  • ½ dl guld non stop eller silverkulor
  • ½ dl torkade tranbär

  • Lättvispad grädde till servering

Mördegsbotten

  1. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägg och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vattnet.
  3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen och klä en avlång räfflad pajform, 9 x 33 cm med degen (eller en rund pajform, 24 cm i diameter).
  6. Nagga mördegen med en gaffel. Tryck fast aluminiumfolie på pajkanten så den inte sjunker ner under gräddningen.
  7. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills färgen är gyllene. Låt svalna.

Kolafyllning

  1. Smält chokladen tillsammans med grädden i ett vattenbad (i en bunke över lite kokande vatten).
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
  3. Koka strösocker, vatten, glykos, vaniljstång med frön och kardemumma under cirka 6 minuter i en stor tjockbottnad kastrull.
  4. Rör ner chokladgrädden och fortsätt koka i 10-13 minuter under konstant vispning tills smeten tjocknar och känns trög.
  5. Plocka ur vaniljstången och blanda ner lite nötter i smeten.
  6. Fyll det omedelbart det gräddade pajskalet med kolasmeten. Strö resterande nötter, garnera gärna med guldnonstop och tranbär och låt stelna i kyl.
  7. Servera pajen rumstempererad i smala bitar med lättvispad grädde.


Trevlig helg!

Kram / Lina

3 kommentarer:

Bromans Bravader sa...

Jisses vad gott!
Ha en underbar helg.
Kram Jannike

Sahra sa...

Guuud vilken kaka. Verkar livsfarlig. Jag fick uppleva snö i helgen för första gången den här vintern. Åkte från Stockholm till Örebro på ett bröllop och tillbringade halva tiden att göra snöänglar. Måste passa på. Ciao /Sahra

katrina - dot dot dash sa...

these recipes look amazing! will be google translating them x