C´est la vie

Välkommen till mig!
C´est la vie är en plats där jag samlar inspiration, skriver om min vardag och ibland om butiken med samma namn.

Skriv gärna en hälsning innan du går så blir jag glad!

♥ Lina ♥

måndag 26 september 2011

{ American Apple Pie }



Ny vecka - igen! Vad tar veckorna vägen? I helgen var vi på 40årsfest i Älvsjö och hade några riktigt roliga timmar. Barnen hade fantastiska kul med sina kompisar och vädret var perfekt. Men såklart var ju jag störtförkyld och kämpade mig igenom dagen och kvällen med hjälp av alvedon typ. Vi fick ta en tidig kväll eftersom lilla jag var tvungen att sova med dundrande huvudvärk o feberkänsla i hela kroppen. Så typiskt.
Skulle jobba på Fritidsresor igår men kom knappt ur sängen. Idag är det lite bättre så här är full fart med butiken. Nya varor packas upp varje dag och beställningar packas för fullt. Tack rara ni som handlar!

I helgen blev det också lite bakning! :)
Några nyplockade röda äpplen från vår äppelträdgård hamnade i en smarrig amerikansk paj med krispigt täcke.

AMERICAN APPLE PIE

Du behöver till

Pajdeg:

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk vatten

Pensling:

1 st ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker

Fyllning:

12 stora Granny smith äpplen
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära

Gör så här

1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.

2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.

3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.

4. Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.

5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.

6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.

7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.

8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.

9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.

10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.

11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.

12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.

13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.

14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

15. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.

16. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.

17. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.

18. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Lycka till!

Tips! Till denna paj gör jag alltid råröd vaniljsås. Underbart smarrigt!

Hoppas ni får en härlig start på veckan!

Kram / Lina

Foto lånat från recept.nu

Inga kommentarer: