C´est la vie

Välkommen till mig!
C´est la vie är en plats där jag samlar inspiration, skriver om min vardag och ibland om butiken med samma namn.

Skriv gärna en hälsning innan du går så blir jag glad!

♥ Lina ♥

söndag 10 oktober 2010

{Knapriga Durum, två små bröd}


(bild från Pain de Martin)

Idag har vi tvättat halva dagen,
och hjälpts åt att packa åtskilliga paket i butiken
efter slutspurt-rean. En solig cykeltur hann barnen också med, med sin pappa
medan mamma vek tvätt och städade upp efter helgens bravader.

Men idag har vi även hunnit med att baka här hemma.
Min favoritbagare är
Martin - Pain de Martin
som förresten för lite sen hade release-party i stan med sin
nya bok Enklare Bröd.
En given favoritbok på min bänk i köket!

Här bjuder jag på ett av hans goda recept,
ett bröd med knaprig yta.
Och här kan du läsa mer om de
goda bröden bland annat: Pain de Martin

KNAPRIGA DURUM, två små bröd

10 g (2 tsk) jäst (färsk)
300 g (3 dl) kallt vatten
300 g (5 dl) vetemjöl special
90 g (1 1/2 dl) durumvete
9 g (1 1/2 tsk) salt

Blanda degen. Blanda ut jästen i vattnet och rör sedan ner mjöl och salt. Du behöver bara röra tills det precis blandats. Låt vila ungefär 30 minuter.

Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt tre gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme.

Baka ut brödet. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop degen till ett litet paket, först ovanifrån och underifrån, sedan från båda sidor. Vänd skarven nedåt så håller paketet ihop. Strö på lite mjöl och låt jäsa ungefär 45 minuter.

Baka av bröden. Dela degen i två avlånga bitar och dra ut dem en aning på längden. Snurra dem ett kvarts varv och lägg dem på ett bakplåtspapper. Dra upp papperet på en bricka eller en skärbräda och låt det sedan glida in på den heta plåten i ugnen. Lägg några isbitar på den nedre plåten. Låt stå tills bröden fått ordentligt med färg, 25–30 minuter. De sista 15 minuterna kan man öppna ugnen ett par gånger och släppa ut lite ånga (för skorpan alltså). Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

Har du missat Martins böcker så kan du hitta dem via hans blogg (länk högre upp).


Lycka till!


Kram / Lina



1 kommentar:

catarinah sa...

Nu blir man riktigt baksugen du!! Det har mest blivit bullar här sen kanelbullens dag, fick köra några repriser för att alla skulle vara nöjda. Har du prövat att lägga lite lingonsylt i någon gång? Gottigott.
Kram!