C´est la vie

Välkommen till mig!
C´est la vie är en plats där jag samlar inspiration, skriver om min vardag och ibland om butiken med samma namn.

Skriv gärna en hälsning innan du går så blir jag glad!

♥ Lina ♥

måndag 9 juni 2008

Ekologiskt vin ökar kraftigt på Systembolaget!

För 70 år sedan var allt vin ekologiskt.
Sedan många tusen år tillbaka i tiden har människan odlat och producerat vin. Vinet som man gjorde då skulle vi idag definiera som ekologiskt vin. Odlingen skedde utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Fram till för en 60-70 år sedan så var allt vin som importerades till Sverige ekologiskt. Idag är cirka 3 procent av det vin som Systembolaget säljer ekologiskt. EU:s definition på ekologiskt vin är att de har framställts och odlats utan konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och andra icke tillåtna tillsatser.

Vad skiljer den ekologiska vinproducenten från den konventionella?
När man odlar ekologiskt måste man tänka efter före. Den konventionella vinproducenten arbetar mer med orsak och verkan. För den ekologiske producenten innebär ekologisk odling att många åtgärder såsom växtföljd, sortval, ogräsbekämpning, uppbindning av plantor, dränering, minskning av bladvolymer, val av odlingsplats m.m. görs med tanke på att minimera ogräs-, skadedjurs- och svamptryck. Detta var självklara val som vinproducenten gjorde förr i tiden. Men med intåget av kemiska bekämpningsmedel och konstgödning behövde man inte tänka på samma sätt, eftersom de kemiska bekämpningsmedlen är effektiva och förhållandevis billiga.
Biologisk nedbrytbart
Den ekologiska vinodlaren bekämpar istället skadedjur och svampar med hjälp av biologisk nedbrytbara preparat. Man nyttjar växtföljd och olika odlingstekniker istället för att använda kemiska medel. Det tar mer tid i anspråk för vinodlaren och ofta blir skörden något mindre när man odlar ekologiskt. Den ekologiske vinodlaren bekämpar ogräsen i sina odlingar med mekanisk ogräsharv, flamning och handhackning, istället för kemiska preparat. Eftersom inte effekten är 100-procentig, får man en rik mångfald i många ekologiska vingårdar. Som gödsel använder man organiska gödsel till sina marker, istället för kemiskt framställt sådant.

ekovin.se hittar du ekologiska viner med smaker och dofter från flera olika världsdelar, vingårdar och vinmakare.
Gemensamt för de producenterna är deras passion för vin, god kvalitet och hänsynen till naturen och den jord man brukar. Ekologisk vinodling innebär att man arbetar långsiktigt och nära naturen. Man använder inga kemiska bekämpningsmedel och ingen konstgödsel. Alla viner är certifierade och de kompenserar även för de koldioxidutsläpp som uppstår
vid transport till Sverige.

ekovin.se hittar ni allt från vingårdsreportage, recept, recensioner av deras viner, information om företaget och mycket annat!
Köp mer ekologiskt!
Kram / Lina
bilder från ekovin.se

Inga kommentarer: