C´est la vie

Välkommen till mig!
C´est la vie är en plats där jag samlar inspiration, skriver om min vardag och ibland om butiken med samma namn.

Skriv gärna en hälsning innan du går så blir jag glad!

♥ Lina ♥

torsdag 8 maj 2008

Högre kvalité med ekologisk bomull!

Det här visste du inte om:
ekologisk bomull, hampa och bambu.
Material för kläder och inredningstextilier. Lär mer:
Ekologisk Bomull
Vid odling av "vanlig" bomull använder man stora mängder bekämpningsmedel och konstgjorda gödningsmedel. Bekämpningsmedlen ansamlas i jordarna och människor som bor och arbetar vid bomullsfälten skadas av gifter i luft och vatten. De konstgjorda gödningsmedlen bidrar till övergödning av vattendrag och innehåller även farliga tungmetaller (bl.a kadmium) som tas upp av bomullen.
Den ekologiska bomullen kommer från kontrollerade ekologiska odlingar. Det betyder att:
- inga konstgjorda gödningmedel har använts vid odlingen
- Inga kemiska bekämpningsmedel har använts
- Bomullen har skördats på ett miljövänligt sätt (för hand)

Plaggen bör även vara certifierade genom kontroll-organisationen Control Union (tidigare SKAL).

Förutom de självklara miljömässiga fördelarna med ekologiskt odlad bomull finns det också andra fördelar. När bomullen odlas utan att stressas fram med konstgödsel blir kvaliteten hög, med långa, jämna och mjuka fibrer. Den anses också bli mer hållbar eftersom fibrerna inte är påverkade av kemikalier. Det är inte klargjort om gifterna i vanliga bomullskläder orsakar hälsoproblem hos användaren, men genom att använda kläder av ekologisk bomull bidrar du till en bättre miljö samtidigt som du vet att kläderna är fria från rester av bekämpningsmedel och andra gifter.
På grund av att bomullen är obehandlad (ej kemikalie-behandad) kan kläderna krympa mer än normalt i samband med tvätt. Flera av de stora kedjorna har idag ekologiska produkter.

Hampa
Hampa växer snabbt och är motståndskraftigt mot parasitangrepp. Man behöver därför inte använda varken gödningsmedel eller bekämpningmedel vid odlingarna. Detta gör Hampa till ett miljömässigt mycket bra alternativ till bomull och andra textilmaterial. Hampatyg går att få fram i mycket olika grovlekar och kan därför användas till att tillverka allt från skor och väskor, till tunna mjuka kläder. Materialet i kläder av 100% Hampa känns ungefär som linne.

Bambu
Bambu är en naturlig fiber med mycket speciella egenskaper. Den innehåller naturliga antibakteriella ämnen och honungspektin som har gynnsamma effekter på huden och tolereras bra även av personer med känslig hy. Textilier som innehåller bambu blir inte så lätt skrynkliga, håller formen bra, är mjuka utan att innehålla någon form av kemiskt mjukmedel, andas bra, är bra på att ta upp fukt och är dessutom temperatur-reglerande.
Himla har handdukar med en blandning av bomull/bambu.

Färgning & Beredning
När du handlar ekologiska kläder se till att de är färgade med miljövänliga giftfria färger. Fråga butiken! Färgerna innehåller då inga tungmetaller, Azo-färgämnen eller optiska blekmedel.
De ska heller inte ha behandlats med giftiga kemikalier under beredningen av materialet. (Vid beredning av textilier använder man ofta stora mängder kemikalier, t.ex. för att behandla tygerna för att de inte ska krympa eller skrynkla.)

Källa: ekogarderoben Bild: blogwithbaby

Inga kommentarer: