C´est la vie

Välkommen till mig!
C´est la vie är en plats där jag samlar inspiration, skriver om min vardag och ibland om butiken med samma namn.

Skriv gärna en hälsning innan du går så blir jag glad!

♥ Lina ♥

torsdag 8 maj 2008

Certifieringar och märkningar


En bild från vår trädgård nu på morgonen, med möbelmagasinet/snickarboden i bakgrunden. Plommonträdet har miljoner blommor.

Solen strålar från en klar himmel här i Stockholm. Värmen är på väg o det ska bli riktiga sommartemperaturer till helgen. Redan idag ska det bli över 19 grader förresten.

Budgivningen är i gång på vår lilla gård på landet. Vi har fått utgångspriset, vilket är toppen bara det. Flera spekulanter ska komma på söndag igen och kika enligt mäklaren.

Ekologiska, organiska och miljövänligt tillverkade produkter är verkligen på gång. Här följer en presentation av några av de organisationer och miljömärkningar som jag har hittat information om. På bl a designonline.se hittar man flera märkta produkter.

Svanen
Svanen är Nordens officiella miljömärkning och granskar varor och tjänsters miljöpåverkan under hela livscykeln från råvara till avfall. Svanen ställer sedan hårda miljökrav men även krav på funktion och kvalitet. Svanens vision är ett hållbart samhälle med en hållbar konsumtion. Genom att kontinuerligt skärpa kraven driver Svanen omställningen till ett hållbart samhälle steg för steg. Idag finns Svanen på 66 olika grupper av varor och tjänster.

EU-Blomman
Blomman är EU:s officiella miljömärkning, beslutad av EU Kommissionen. Blomman fungerar på samma sätt som Svanen. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall och för att få licens måste produkterna uppfylla höga krav på miljö, funktion och kvalitet. Kraven skärps kontinuerligt. Idag kan 25 olika varor eller tjänster märkas med Blomman.

SIS Miljömärkning
SIS Miljömärkning sköter det praktiska arbetet med att ta fram kriterier, kontrollera och utfärda licenser för Svanen och Blomman i Sverige. SIS Miljömärkning arbetar på uppdrag av regeringen och verksamheten drivs utan bransch- eller vinstsyfte. Företaget har 36 anställda och ägs av Sveriges Standardiseringsråd (SSR) till 90 % och av svenska staten till 10 %.

Öko-Tex
Öko-Tex Standard 100 är ett internationellt test- och certifieringssystem för textilier utan miljöfarliga kemikalier.

Skal-certifiering
Control Union Certification, tidigare certifiering enligt Skal, är en av de strängaste miljöklassificeringarna som finns. Företag som certifieras skall bland annat producera 100 % ekologiska produkter, inte använda giftiga tillsatser eller kemikalier i tillverkningsprocessen, ha en god och säker arbetsmiljö för sina arbetar, med en lön som det går att försörja sig på, reglerad arbetstid mm. På ekogarderoben säljer man ekologiska kläder, men även i de större klädkedjorna har man plagg av ekologisk bomull. Andra intressanta material är Hampa och Bambu! Mer om det i nästa inlägg.(Källa: Forest Certification Resource Center, Svanen).

Inga kommentarer: